Praktisk Info

Den danske klub i Torre del Mar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Få mere sjov ud af motion med en GPS

At motion er sundt kan vi vist alle blive enige om, efterfølgende er nogle tips til, hvordan man kan gøre det lidt sjovere og mere interessant at dyrke motion.

Mange har i forvejen en GPS navigator til bilen. Samme navigator kan oftest også anvendes væk fra bilen - ellers anskaf en mere, i dag er det jo ganske billigt. I moderne mobiltelefoner er der også ofte en navigator og man kan hente små programmer der kan gøre motionen sjovere.

Efterfølgende vil jeg skrive om 2 anvendelser - hen ad vejen kan der komme flere:

Geocaching.

Sports GPS.

 

Geocaching  / skattejagt
Kort fortalt er Geocaching et globalt system, hvor nogle nedgraver beholdere med forskelligt indhold, aflæser positionen på en GPS og angiver positionen på internettet. Andre kan så søge på nettet og anvende deres GPS til at finde de skjulte beholdere. Når en beholder er fundet kan man tage noget af indholdet mod at erstatte det med noget andet og man skriver I en lille logbog som er i beholderen, hvem man er  hvad man tager ud og lægger i. Senere skriver man sin log på internettet således “ejeren” af beholderen får besked om,  at du har været der.

Skattene er altid på specielle steder ofte meget smukke som sikrer dig at du får både motion og en dejlig oplevelse. Børn elsker skattejagt og jo - de fleste voksne “€falder også i€”.

Det hele foregår her:http://www.geocaching.com/

Men der er nu ogs et dansk  site http://geocachingdanmark.dk/

Før legen starter skal man have en konto, det er ganske gratis. Du finder på et brugernavn og et kodeord og du er igang.

Du kan finde skatte nærmest ved din position, f.eks. har jeg her søgt Torre del Mar€:http://www.geocaching.com/seek/nearest.aspx?lat=36.7418998&lng=-4.0942410999999765&dist=100

Jeg valgte den første som var Tyren i Almayate:

http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?guid=6434408a-7278-4525-b161-e39c91cd4ebc

Som du kan se skal man være logget ind for at kunne se positionen  her som andre steder er der folk som finder det sjovt at ødelægge andres fornøjelse ved at fjerne beholderne.

Jeg har en “skat” i Robledal på vej mod Maroma:

http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?guid=cce0b1d7-4dab-4249-aa7a-5309fcb9737c

Kig på kommentarerne fra de som har fundet den, mange er rigtig glade for at jeg har vist dem udsigten og mange har vedlagt billeder.

Lav en brugerkonto

Leg med websiden og find ud af hvordan det hele virker.

æ¦lg en skat som du vil finde og indtast positionen i din GPS.

Du skal sikre dig at positions formatet på din GPS er det samme som Geocaching anvender samt at din GPS når du stiger ud af bilen sættes til “€fugleflugt”€ da vejene jo nu bliver til terræn.

Følg GPS’n og så begynder jagten på den forsvundne skat, ofte kan det tage lidt tid at finde den men giver du op, er der normalt en hemmelig kode på cache siden hvor du kan få lidt hjælp.

Der er mange forskellige skatte, læs om det og få et indblik ind i en ny verden.

Cache positioner kan downloades til din GPS, der findes et hav af muligheder. Har du en mobil telefon såsom Iphone eller lignende kan der downloades et lille program som oplyser dig om positionen på de nærmeste skatte samt angiver retningen og afstand. (Det kræver dog at der er mobildækning).

Sports GPS
Hvis du allerede dyrker motion, cykling, løb, vandreture etc. Så kan en lille GPS gøre det mere interessant.

Gps’n samler under din motionering en hel masse oplysninger. Du kan undervejs  følge med i hvor du er, hvor hurtigt du bevæger dig,  hvilken højde du er i samt hvor langt du har bevæget dig.

Det virkelig sjove starter når du kommer hjem. Ved hjælp af et gratis program til din computer kan der laves en elektronisk logbog, du kan se alle oplysninger om turen, incl. kalorieforbrug, kort etc.

gps1


Jeg kan se at i april har jeg vandret 255km, det tog 53 timer, 4.8km i gennemsnits hastighed, brugt 30.000 kalorier og har bevæget mig op og ned 5.893m.

Maj ser indtil den 15. således ud, 148km, 32 timer, 4.6 gnsn. 17.000 kalorier og 3.161m op og ned.

Nu konkurrerer jeg en smule med mig selv, alle disse oplysninger gør det interessant at gøre det lidt bedre næste gang osv. Jeg tror de fleste vil føle det samme.

Der er en rigtig mange muligheder for at se disse data, f.eks. kan der laves rapporter, der kan exportere kortdata til GoogleEarth,  hvor man så kan se sin vandretur i 3D.

Her et 3d view fra en tur til El Lucero. Den lille fil med vandreturen er en .km  fil som let kan sendes til venner og bekendte som så kan vende og dreje vandreturen i 3D.

gps2

Programmet fungerer ganske udmærket i gratis versionen. Det kan hentes her:

http://www.zonefivesoftware.com/ eller i en dansk version her:

http://sporttracks.dk.malavida.com/d5496-download-gratis-windows

GPS til sportsbrug

Her er et link til hvilke GPS, Sportstracks supporterer:

http://developer.garmin.com/web-device/garmin-communicator-plugin/device-support-matrix/

Selv kan jeg godt lide en udgået model fra Garmin, forerunner 201 da den har et stort display, den kan findes på nettet til omkring 60€ som brugt.

Der findes ogsÃ¥ en masse andre typer, se en google søgning her:

http://www.google.co.uk/#hl=en&xhr=t&q=garmin+forerunner&cp=1&pf=p&sclient=psy&source=hp&aq=0c&aqi=&aql=&oq =gforerunner&pbx=1&fp=b8a752de2e5c2bce

Forerunner er en lille GPS som er på størrelse med et stort armbåndsur. De har endog en GPS mode så man kan se hvordan man skal finde tilbage i f.eks. tæt tåge, mørke etc.

For de hårde nødder har den også en funktion så man kan konkurrere med sig selv, f.eks. gå en tur en dag, gå samme tur en anden dag og slå konkurrencen til  hvis du er langsommere på en position end du var sidste gang, hepper uret lidt på dig ;-)

Har du en Ipod eller lignende, så download programmet €RunKeeper€, der er gratis og fungerer fint.

http://www.runkeeper.com/

Håber I kan få lidt mere fornøjelse og oplevelse ud af motionsturen.

Er der nogen spørgsmål er i velkomne til at kontakte

Paul.thomsen@gmx.net